www. vanzarialba.ro

Ghidul clientului

 

1. CE TREBUIE SA STITI - ALEGEREA UNEI CASE IA TIMP.


Niciodata nu este bine sa va opriti asupra uneia inainte de a observa cel putin trei, patru saptamani ce se intampla in general pe piata imobiliara, fara a va informa bine asupra preturilor si tendintelor cererii si ofertei. Este bine sa vorbiti cu mai multi proprietari si sa va sfatutiti cu un agent imobiliar pentru a putea analiza nivelul preturilor din acel moment. Numai atunci veti sti daca locuinta aleasa merita sau nu banii pe care-I cere proprietarul si va va ajuta sa negociati, singur sau impreuna cu agentul imobiliar, un pret corect.


2. STITI UNDE SA CAUTATI?


Cand v-ati hotarat sa cumparati o casa primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va informati foarte bine. Informatiile pot veni atat pe cale informala (prieteni, cunostinte, colegi de serviciu) cat si pe cale formala (anunturi imobiliare din ziare si publicatii sai direct de la agentiile imobiliare la care puteti apela pentru a va gasi o casa).


3. AGENTIILE IMOBILIARE


Intr-o agentie imobiliara trebuie sa gasesti personal calificat, care sa-ti ofere siguranta si conditii optime la incheierea tranzactiei. La agentii apeleaza toti angajatii straini ai firmelor multinationale care vin in Romania; tot astfel procedeaza si multi oameni de afaceri care vor sa-si deschida puncte de lucru in alte tari, unde nu cunosc mediul imobiliar. Prin firme de consultanta imobiliara companii multinationale cumpara sau inchiriaza sedii de birouri sau locuinte pentru angajati.


4. STITI CE TREBUIE SA-I CERETI UNUI AGENT IMOBILIAR?


De ce este bine sa apelati la agenti imobiliari? Pentru ca zi de zi au de a face cu proprietari si oferte de case. Un agent imobiliar specialist iti va spune ce case sunt de vanzare, la ce preturi, ce anume trebuie sa verifici la o casa, iti da informatii despre amplasament, despre zona, despre vecinatati, piete aflate in apropiere, despre documentatia care trebuie stransa pentru actele de vanzare cumparare, daca are sau nu casa ipoteca, cine are dreptul sa o vanda si multe alte lucruri de acest gen.


5. CUM ALEGETI AGENTUL IMOBILIAR?


In primul rand, agentul trebuie sa fie angajat al unei agentii imobiliare usor de identificat. Firma trebuie sa aiba un sediu fix, sa fie semnalizata (cu firma la intrare), un birou amenajat ca punct de lucru cu publicul, cu secretariat, dar si o sala de negocieri, in care se poate discuta in particular cu clientii amanuntele legate de plata, bani, confidentialitate. Este iarasi indicat ca agentia sa fie afiliata unei uniuni profesionale, unde sa-l puteti verifica activitatea, daca a avut sau nu abateri si daca este acreditata.


Tineti cont de urmatoarele, inainte de a decide daca veti lucra sau nu cu un agent.

- Daca cumparati o casa, ginditi-va sa lucrati cu un agent specializat in tipul dvs. de proprietate.

- Agentul va va ajuta sa va concentrati cautarea si sa analizati piata.

- Agentul aranjeaza sa vizionati case de vinzare si va insoteste la vizionari.

- Agentul coordoneaza toate aspectele tranzactiei, de la prezentarea ofertei si pregatirea pentru vizionare la consultanta asupra legislatiei relevante in vigoare si documentatie pe parcursul tranzactiei .

- Agentul prezinta oferta vanzatorului si ajuta la negocierea cumpararii.

- Este dificil pentru cumparator si vanzator sa negocieze in mod direc, deoarece de multe ori exista o lipsa de incredere, o lipsa de abilitati de negociere. Cumparatorii si vanzatorii nu au cunostinte specializate despre proprietati, iar procesul de tranzactie necesita incheierea unei intelegeri. Apar aici probleme legale, legate de taxe, zonare etc.


6. CE TREBUIE SA STITI DESPRE UN AGENT IMOBILIAR.


Activitatea agentului imobiliar si a agentiei imobiliare sunt reglementate de legea privind infintarea societatilor comerciale si OG3/2000 privind activitatea si obligatiile legale ale agentului imobiliar. Din pacate aceasta lege OG3/2000, nelucrativa pentru ca este plina de confuzii si lipsita de coerenta unei legi care in fond reglementeaza o activitate economica cu implicatii profunde.

Totodata, aceasta ordonanta de guvern a suferit mari modificari, intrucat majoritatea articolelor au fost eliminate ca fiind neconstitutionale.

In practica agentiile imobiliare respectabile membre ale UNAI si a unor asociatii profesionale au adoptat codul de etica si practica corecta, astfel incit consumatorii de servicii imobiliare sa poata sa-si rezolve problema imobiliara in siguranta, rapid si profesional.

Daca lucrati cu un agent, aveti doua optiuni: puteti lucra cu un agent in regim de contract de intermediere exclusiv. puteti lucra cu un agent in regim de contract de intermediere deschis.

 

GHIDUL VANZATORULUI.

 

Din moment ce ati ajuns aici este evident ca intentionati sa vindeti un imobil: apartament, casa sau teren si cautati informatii de specialitate, astfel incat sa incheiati o afacere cat mai profitabila pentru dumneavoastra.

Pentru a realiza acest lucru saunt necesari cativa pasi pe care putem sa-i parcurgem impreuna:


Stabilirea pretului

Bineinteles ca dumnavoastra sunteti legat in primul rand afectiv de proprietatea pe care o detineti si din acest motiv sperati sa obtineti o suma cat mai mare la incheierea tranzactiei. Totusi situatia trebuie privita in mod realist. Apeland la serviciile agentiei noastre veti avea parte de consiliere gratuita in domeniul imobiliar si veti obtine o evaluare realista a pretului.


Publicitate

Oferta dumneavoastra trebuie facuta publica si veti fi cu atat mai avantajat cu cat sporiti caile si modalitatile de expunere publica. Noi promovam oferta dumneavoastra utilizand cele mai moderne forme de publicitate: internet, publicatii locale si nationale, reviste de afaceri, etc. fara a va ingradi posibilitatea de a apela la serviciile altor firme.


Selectionarea ofertelor primite in ordinea importantei si negocierea.

Este bine pentru dumneavoastra sa luati in considerare toate ofertele ferme primite si sa fiti atent la modalitatile de plata oferite de fiecare cumparator. Negocierea pretului depinde in mare masura de acestea precum si de conditiile de eliberare ale imobilului pe care dumneavoastra le oferiti.


Intocmirea contractul de vanzare-cumparare, adica transcrierea imobilului.

Inainte de a pune in vanzare imobilul este necesar sa va asigurati ca toate actele sunt in regula, exemplu: daca este intabulat si declarat la finante, succesiunea incheiata, impozitele platite la zi, ipoteca radiata din foaia de sarcini a imobilului, etc. Puteti pierde o oferta foarte buna de la un client daca toate aceste aspecte nu sunt puse in ordine.


Apeland la noi puteti evita situatii neplacute cum ar fi:

- Transformarea imobilului dumneavoasta intr-un pasaj pietonal pe unde sa treaca zeci de vizitatori mai mult sau mai putin interesati.

- Risipa de timp si bani pentru: pregatirea documentatiei de vanzare, studierea pietei, gasirea potentialilor cumparatori

- Implicarea in tranzactii care ar putea avea urmari dintre cele mai neplacute

- Imposibilitatea finalizarii unei tranzactii odata incepute

- Neplaceri ce decurg din evaluarea gresita a imobilului.


Cu noi vanzatorul are urmatoarele avantaje:

- Evaluarea realista a pretului.

- Descrierea corecta a ofertei: suprafata, sectiune, finisaje.

- Selectia cumparatorilor astfel incat evitati clientii fara bani si plimbareti fara intentii serioase de cumparare.

- Evitati transformarea proprietatii dvs. intrun muzeu plin de vizitatori, nu de cumparatori.

- Securitatea tranzactiei prin studierea atenta a fiecareia dintre partile tranzactiei: vanzator si cumparator.

- Obtinerea in timpul cel mai scurt a pretului optim si in conditii de siguranta.

- Verificarea si actualizarea in timp util a documentatiei de vanzare.

- Prezentarea de oferte prin toate canale de publicitate media si online.


De vânzare: 1839 oferte.

De închiriat: 593 oferte.

Apartamente de vânzare în cele mai căutate zone:

Apartamente de închiriat în cele mai căutate zone:

INTERMEDIA ® Alba Iulia - agenție imobiliară, deschisă din 15 Septembrie 1998, oferă o gamă variată de oferte și servicii de intermediere imobiliară.